KEN SMITH WORKSHOP

LANDSCAPE ARCHITECTURE

URBANISM

ART

 The Milan, NYC

Start Date: 2003

Completion Date: 2004

 

World Wide Holdings, client

SLCE Architects, architect

V Studio, architect

Walker Group/CNI, architect

 

Peter Mauss / ESTO, photography

An interior courtyard designed for a high-rise residential building in Manhattan. The garden features a folded topiary wall fabricated of stainless steel frames and expanded steel mesh, which is covered with English ivy. An off-center pathway leads from the lobby of the building out to a folded metal staircase of diamond tread-plate that steps up into an elevated terrace of Bamboo. Along the way, residents pass across two aluminum stained wood steps that separate the garden into two broad paved terraces.

 

The folding and torqueing of the topiary panels provide both screen and separation from the neighboring houses and perspectivally create a sense of greater garden depth and size. The garden is furnished simply with classic modern Richard Schultz lounge chairs and minimalist concrete flower planters.

BACK TO TOP