KEN SMITH WORKSHOP

LANDSCAPE ARCHITECTURE

URBANISM

ART

 Pacific Coast Residence, Laguna Beach, CA

Start Date: 2010

Completion Date: 2013

 

Trevor Tondro, photography

This is a landscape intervention of strategically adding a sculptural new handrail and replanting existing terraces with a parterre of drought tolerant plantings. The garden sits between a street front garage at the top of the property and the house, which sits at a lower elevation facing the Pacific Ocean.

 

A nine-foot grade change separates the garage and the house. The program called for a new hand rail, better lighting along the path way and for a distinctive garden that would function as part of their art collection. The railing rigorously follows the vertical dimensions of the steps and landings for functional purposes but is freer and more expressive in form in its horizontal curves.

Where Shall We Park the Art?,

The New York Times, October 1, 2014

BACK TO TOP